28 de maig 2009

Haiku i Origami

La classe d’ahir de cultura japonesa va tenir dues parts:

HAIKU (俳句)

El haiku és un poema breu de generalment de 17 síl·labes que acostuma a tenir una paraula clau que indica l’estació de l’any a la que es refereix. Descriu fenònems naturals, el canvi de les estacions, la vida quotidiana...

Aquest és un haiku de Matsuo Bashō:

Un viejo estanque:
salta una rana ¡zas!
chapaleteo.

古池や (Furu ike ya)
かわず飛び込む (kawazu tobikomu)
水の音 (mizu no oto).

Ens va recomanar aquests dos llibres:


Aquest últim està en català i en castellà i hi participa la meva profe!

ORIGAMI (折り紙)

Va ser una classe pràctica en la que la profe ens va donar paper d’aquest xulo de colors i ens va ensenyar a fer dues figures o formes. Totes dues les he fetes jo, eh? (^_^)

“El sombrero del samurái”


Aquest és relativament fàcil de fer. Queda xulo! Si el fas amb el paper d’un diari, queda mida grossa i te’l pots posar al cap. Això sí, ha de ser amb un diari japonès, perquè els espanyols són massa petits, i segurament no ens hi cabrà al cap! Aquí us deixo els passos a seguir:

“La grulla”


Aquest és el més típic, i és complicadet, eh? Perquè anaven seguint els passos de la profe, que sinó m’hagués perdut ben aviat! Diuen que si estàs malament i fas mil grulles de paper, els deus et curaran de la malaltia que tens. Aquí us deixo com es fa:



He trobat aquesta pàgina: http://www.origami-club.com/ És una passada! Que macos que són tots!!

No podia acabar el post sense fer referència a la grulla del Michael Scofield a Prison Break! hehehe (^_^)

4 comentaris:

  1. Siempre que veo algo de origami pienso en Blade Runner y el tío ese que dejaba cosas hechas de papel por ahí tiradas.


    Hace unos meses me dio por los haikus una pedrada tremenda y me escribí más de 40 del tirón en 2 días o así (algunos eran realmente infames) Tengo unos pocos colgados en mi blog literario e incluso uno de ellos tiene el honor de aparecer en mi novela. XDD

    ResponElimina
  2. Pues ya me enseñarás esos haiku que has escrito, eh?
    Cual es tu blog literario?!

    ResponElimina
  3. Yo he escrito dos haikus, pero tú sabes, no muy inspirados. Todo lo que pueda inspirarse una en la carpa llena de ruido del taller de haikus de un salón manga, jejeje.

    ResponElimina
  4. je je me ha gustado lo de relacionar al poli de Balde Runner y el origami...

    ResponElimina