21 de febr. 2011

Katsumi Komagata i el taller "All in one"


Ahir diumenge vaig poder anar al taller familiar All in one a càrrec de l’il·lustrador japonès
Katsumi Komagata, dins del FLIC, el Festival de literatures infantil i juvenil.Ja sabeu que m'agrada participar en molts concursos... i
MUJI organitzava un per aconseguir entrades dobles per anar a aquest taller i... em van tocar a mi!!! Bé, la veritat és que va participar molt poca gent i per això em va tocar, però estic super contenta d'haver-hi pogut anar. M'encanta MUJI! I m'encanta que organitzi tot tipus d'activitats, com aquella que ja us vaig explicar de buscar "maletes" per Barcelona.

Bé, al que anava. Segur que us preguntareu qui és en Katsumi Komagata i en què consistia el taller, oi? Doncs ara us ho explico.


Segons diu la
seva web i els documents de l'associació Tantàgora, organitzadora del taller, Katsumi Komagata va néixer al Japó el 1953. Va passar cinc anys treballant a Nova York, on el 1982 va guanyar la medalla de plata del Club de Directors d'Art d'aquesta ciutat. El 1986 va tornar a Tòquio per fundar la companyia One Stroke, en la qual treballa fins ara. El 1990, inspirat pel naixement de la seva filla, Komagata publica el seu primer llibre per a nens, que va donar lloc a la sèrie de deu llibres, Litte Eyes. L'any 2000 va rebre el reconeixement especial del premi d'iniciació a l'art a la Fira del Llibre per a Infants de Bolonya. Durant el 2003 i el 2004 va desenvolupar un nou concepte de llibres tàctils per a nens cecs.Katsumi Komagata
utilitza en les seves creacions papers multicolors de diferents textures, doblegats i tallats de múltiples maneres per obtenir figures tridimensionals a partir de les superfícies planes del paper, que ofereixen al lector una experiència tant visual com tàctil. Des de 1997 ha presentat exposicions i ha impartit conferències i tallers en països com França i el Japó, on comparteix el seu treball amb pares i fills.

I el que Komagata ens proposa és un
taller a partir de la tècnica del collage i utilitzant l’element sorpresa com a recurs. El resultat serà una imatge sorprenent i monocrom partint d’un rectangle de color, i això, sense desaprofitar-ne ni un sol retall.

El resultat del que he fet en el taller és aquest:Amb la forma verda que s'ha tret d'aquest retall, que s'ha enganxat a la portada, s'ha de fer alguna cosa a dins. Alguna cosa mínimament original on aquesta forma hi tingui un paper destacat, o si més, que es diferencii bé dins del dibuix, fet amb retalls de paper.

I jo he decidit fer...Sí, una corona d'un rei... no he estat gaire original... jejje i sembla que ho hagi fet un nen de 5 anys... jejeje Però... ha estat mooolt divertit!! O feia la corona o feia una muntanya... No estava gaire inspirada...


És cert que al taller eren tot pares i mares amb els seus fills, però en el meu cas, hem anat dos adults... i ha estat igualment molt interessant!


Komagata és un home genial! Super amable i super maco. Se'l veu super senzill i educat. M'ha encantat! Vaig anar a que em signés aquest dibuix que havia fet durant el taller i fins i tot va fer broma amb mi i el traductor, dient que ell era solter i que si jo també ho era... jejeje Genial! I és cert que el traductor feia molta gràcia explicant tot el que deia en català.
Ho va fer molt bé també!

Una experiència molt bona i molt recomanable per tothom!

2 comentaris:

  1. ¡Que suerte! Muy bonito tu collage y muy interesante el taller

    ResponElimina
  2. Qué suerte que te haya tocado. Me imagino que te haría una ilusión tremenda!!
    Claire... ¡¡a por el próximo concurso!!
    Me tengo que enterar si en MAdrid Muji organiza también cosas de ese tipo, pero me da en la nariz que no...

    ResponElimina